Begyndelsen
Det lille ærøske kulturhus “Andelen”, åbnede første gang dørene for publikum ved en koncert med Niels Viggo Bentzon i 1970. Det var oprindeligt ment som en engangskoncert, idet de daværende indehavere af Andelen, Grethe og Vilhelm Sørensen, først og fremmest ville prioritere malerkunsten i form af et galleri. Men koncerten blev en stor succes, og samtidig blev det konstateret, at Andelens lokaler var velegnede til koncerter. Og inden færgerne havde lagt til havn igen, var Andelen blevet et kendt spillested af både publikum og kunstnere.
Musikerne
Thøger Olesen tog et par kolleger fra Vise-Vers-Huset i København med til Andelen, hvor de spillede, som man gjorde dengang – med sjæl og en masse langt hår, mens den berømte “hat” gik rundt. Af navne som optrådte på Andelen i de første år kan nævnes: Teddy Wilson, Lulu Ziegler, Eddie Skoller, Sebastian, Gnags, Poul Dissing, Tom McEwan.
Kulturen
Som tiden er gået, har næsten alle stilarter været repræsenteret på Andelen: Jazz, klassisk musik, rock, barok- og kammermusik, blues, visemusik, brasiliansk bossa – der har været foredrag, udstillinger, teater/kabaretter/revyer, lokale syng-med-aftener og meget mere.
Biografen
I 1976 blev endvidere filmmediet tilknyttet Andelens lokaler. Biografen viste som sin første film den 30. juni Den lyserøde Panter
Grethe og Vilhelm Sørensen med sønnen Peter “Bif” Sørensen
Jazz-dage på Ærø
I 1985 startede Grethe og Vilhelm med støtte fra deres børn, de berømte “Jazz-dage på Ærø”. Her var fornem kvalitet et varemærke som Andelen kunne stå inde for. Musik udført af store danske, som internationale kunstnere, strømmede et lydhørt publikum i møde. Joe Henderson, Lee Konitz, N.H.Ø.P., Palle Mikkelborg, Nils Lan Doky, Jesper Thilo, Bazaar, Søs Fenger – for lige at nævne nogle få. Alle sammen priste de den intime og specielle atmosfære, der er i Andelen – ja og så var der jo også Grethe’s hjemmebagte rabarbertærte!!
Bemærk øverst på plakaten: “Bedste hilsener Niels-Henning Ørsted Pedersen” samt Ole Kock Hansen(piano) og Lennart Gruvstedts(trommer) underskrifter.
Nye tider
Midt i ’90-erne døde Vilhelm og Grethe måtte sige fra overfor det store arbejde det er at drive stedet. Efter 26 år takkede hun af og Andelen er nu en selvstændig forening, der bor til leje i bygningen. Jazz-dagene er ført videre af foreningen Ærø Jazzfestival, som har spredt musikken ud til flere steder på øen, men stadig lejer sig ind på Andelen med flere koncerter. Andelen fungerer nu hovedsageligt som biograf, drevet frivilligt af foreningens medlemmer. Der er rimelig stor opbakning både fra Ærø Kommune og øens borgere.
Fremtiden
Biograffilmene blev i 2010erne alle sammen digitaliseret og spolefilmene på 35 mm film udgik derfor. Det var en stor opgave for Andelen, at få samlet de ca. 650.000 kr. sammen det krævede at købe nyt digitalt udstyr! Men det er lykkedes via et større ansøgningsarbejde hos såvel fonde, virksomheder som Ærø kommune. Og ikke mindst ved hjælp fra private ved køb af ‘Folkeaktier’ for små 200.000,-
Andelen har i 2013 fået digitaliseret fremvisningen med deraf følgende mærkbar forbedring af billed og lyd. Der er endvidere installeret teleslynge for hørehæmmede…
Ærøskøbing Kino 1945-71
Biografen hed i 50’erne Ærøskøbing Kino og blev 1945-71 ledet af billedhuggeren og biografdirektøren Gunnar Hammerich.
Biografen var ganske stor – der var 10 rækker stole med en midtergang samt en balkon – jeg vil tro der var plads til ca. 100 mennesker.
Her ses Ærøskøbing Kino i Gunnar Hammerichs tid. Billedet viser endevæggen med lærredet. Billedhuggeren Yans udskårne krydsfinérfigurer hænger på væggen ved lærredet samt på sidevæggene. Hammerichs egen skulptur Kvinde med krukke ses i midten under lærredet. Hun er i dag opstillet i Søkilden i Ærøskøbing.
Biografen var indrettet i Gyden 1 og er indtil i dag møntvaskeri.
Biografen i Gyden blev opført i 1914.